Hľadať
Sezónne témy

Čo si do jari predpestovať na záhony?

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
368 prečítanie
Čo si do jari predpestovať na záhony?
Už pred začiatkom jari je možné predpestovať si zo semienok chúlostivejšie rastliny. Až sa teploty zdvihnú, presuniete ich von. Akú zeleninu alebo letničky si môžete do jari vysiať do kvetináča alebo sadbovača?

Zelenina na marcový výsev

V marci je ideálny čas na predpestovanie paprík, paradajok, šalátových uhoriek, brokolice, zeleru, baklažánu alebo raného šalátu.

Semienka jemne vtlačte do ľahkého substrátu, nemusia byť hlboko. Stačí na ne ľahko prihrnúť zeminu alebo ich vložiť do malej jamky vyhĺbenej špáradlom. Debničky alebo misky zakryte fóliou a nezabudnite pravidelne rosiť a zároveň vetrať.

Šikovnejší ako kvetináč je špeciálny sadbovač – klíčiace rastlinky majú miesta práve toľko, koľko potrebujú, a ľahko sa potom prepichujú do záhona.

Čo už v marci vysadiť na záhony?

Už v marci býva možné vysiať alebo vysadiť niektoré rastlinky priamo na záhony. Obvykle to znesie hrášok, mangold, špenát, kaleráb, mrkva, petržlen, cesnak alebo cibuľa. Ku koncu mesiaca môžete pri vhodnom počasí vysievať niektoré odrody šalátu.

Zasadené rastliny obvykle nemusíte príliš zalievať, pôda býva ešte vlhká. Prekrytie bielou netkanou textíliou klíčiacej rastlinky ochráni pred výkyvmi teplôt aj škodcami.

Predpestovanie letničiek

Letničky potrebujú pre rast veľa svetla, preto ich vysievajte najlepšie do kvetináča alebo misky za okno. Vo februári a začiatkom marca predpestujte lobelky, petúnie alebo dosny, neskôr aj astry, klinčeky, afrikány, cínie či gazánie.

Ak si ich nechcete predpestovať alebo sa vám sadivo nepodarí, zasejte semienka v apríli rovno do záhonov. Pôda už bude teplejšia a bude sa im dariť lepšie, len pokvitnú neskôr. Iné druhy si zasa môžete v apríli kúpiť predpestované zo záhradníctva a len ich presadiť.                                                                                                                                         

Viete, ktorými letničkami najlepšie skrášlite pergolu?

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
368 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
368 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!