Hľadať
Svet Isotra
28. septembra 2023

Až sa leto spýta...

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
168 prečítanie
Až sa leto spýta...
V zime bol ideálny čas rozmyslieť si a naplánovať stavbu záhradnej pergoly alebo realizáciu tienenia. Teraz prišli slnečné dni a kvalitné rolety, žalúzie alebo príjemné posedenie pod pergolou by sa viac ako hodilo.

Možno ste zabudli. V zime bol totiž ideálny čas rozmyslieť si a naplánovať stavbu záhradnej pergoly alebo realizáciu tienenia. Teraz prišli slnečné dni a kvalitné rolety, žalúzie alebo príjemné posedenie pod pergolou by sa viac ako hodilo.

Ako na zabúdanie?

Najdôležitejší nie je perfektný diár, ale dobrá životospráva. Nadbytok stresu a nedostatok spánku zhoršuje pamäť aj celkový duševný stav. Pokiaľ ale dodržujete zdravý životný štýl a napriek tomu bojujete s roztržitosťou, môže pomôcť lepšia organizácia a sústredenie.

  • Využívajte v maximálnej miere papierové a elektronické diáre alebo systém to-do listov.
  • Trénujte svoju pamäť pomocou hlavolamov a pamäťových hier.
  • Zámerne sa učte naspamäť rôzne zoznamy.
  • Keď sa s niekým na niečom dohovárate, sústreďte sa a nemyslite v tej chvíli na nič iné. Inak na dohovor ľahšie zabudnete.

A na čo nezabudnúť tento rok alebo budúci rok v dome a v záhrade?

Tieň a pokoj na prácu a pobyt

Páliace slniečko môže znepríjemniť pracovný deň aj pobyt doma s malými deťmi. Svetelnú aj tepelnú pohodu pomôže udržiavať polopriehľadné denné tienenie, ktoré umožní prístup slnečnému svetlu, ale zaistí, aby ho nebolo príliš. Ideálne na tento účel sú skladané plisse žalúzie, hodia sa aj rolety deň a noc.

Zaistite si nerušený spánok

V lete sa nielen deťom, ale aj dospelým zle zaspáva, keď je ešte pred desiatou vonku svetlo. A pred štvrtou hodinou rannou nás zase prvé slnečné lúče začínajú budiť. Riešením sú predokenné rolety, prípadne vonkajšie žalúzie s lamelami, ktoré zapadajú do seba (tvary Z, prípadne S).

Centrum odpočinku a stretávania na záhrade alebo v dome

Záhrada prináša len polovicu úžitku a potešenia, keď na nej nie je príjemné miesto na posedenie a odpočinok. Priamo na nezaplatenie je potom bioklimatická pergola so zaklápacími stropnými lamelami, ktoré odclonia ako slnko, tak dažďové prehánky.

Máte záhradku ako dlaň, prípadne byt bez záhrady a schádzate sa v obývačke alebo kuchyni? Posedenie v byte je počas leta určite príjemnejšie, keď vás neobťažuje nepríjemný hmyz. Jeho prítomnosti zamedzí siete do okien a dverí.

Keď sa budúce leto spýta, budete môcť odpovedať: „Tentoraz sme nezabudli a sme na teba pripravení!“

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
168 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
168 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.