Hľadať
Dom a záhrada
2. mája 2023

Ako zariadiť izbu pre hostí

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
376 prečítanie
Ako zariadiť izbu pre hostí
Zostala vám doma nepoužívaná miestnosť, napríklad bývalá detská izba alebo nepotrebná pracovňa? Premeňte ich na izbu pre hostí!

Najprv upracte a vymaľujte

Pri prerábaní izby využite príležitosť a celý priestor kompletne vypracte. Skontrolujte stav podlahy a okien, vymaľujte alebo vytapetujte a dôkladne vyčistite podlahu. V hostinskej izbe by si návštevníci nemali pripadať ako v skladisku nepotrebných vecí, to ale neznamená, že musí byť prázdny.

Potrebujete úložné priestory a pritom chcete občas niekam uložiť návštevu? Využite pre tento účel napríklad vstavanú skriňu, prípadne skladovaciu časť rovno oddeľte, napríklad japonskými stenami. Získate dostatok miesta a hostia sa nebudú cítiť nepríjemne.

Nábytok môže byť z druhej ruky

Za vybavenie nie je nutné míňať veľké čiastky. Posteľ pre hostí môže byť napríklad už nevyužívaná posteľ niektorého z členov rodiny, prípadne z bazáru alebo obchodu s lacným nábytkom. Ideálne je dvojlôžko alebo rozkladacia posteľ, aby sa v izbe vyspali aspoň dvaja ľudia. Okrem postele stačí už len nočný stolík a bielizník alebo skriňa.

Útulné prostredie za pár korún dotvoria vankúšiky a ďalšie textílie, obrázky alebo zarámované rodinné fotografie. Farby sa hodia skôr neutrálne, na druhú stranu v hosťovskej izbe môžete beztrestne experimentovať a skúšať maľbu, textílie alebo iné úpravy interiéru, aby ste si overili, ako budú vyzerať v praxi, než ich zrealizujete vo zvyšku bytu.  

Hosťom môžete spríjemniť pobyt aj malou knihovníčkou, vyradenou audiosúpravou alebo starou televíziou.

Tienenie do hostinskej izby

Pokiaľ ešte nemáte v izbe pre hostí tienenie z minulosti, prípadne je pôvodné tienenie už okukané alebo opotrebované, zamyslite sa aj nad ním. Príjemné zatemnenie bez nutnosti stavebných úprav poskytnú návštevám napríklad rolety deň a noc. Jednoduché zatienenie bez väčších investícií potom sprostredkujú aj klasické hliníkové horizontálne žalúzie.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
376 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
376 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.