Hľadať
Svet Isotra

História žalúzií

Ing. Kateřina Jelenová
2 min.
1060 prečítanie
História žalúzií
Žalúzie sú tu s nami dlhšie, než si možno myslíte: ich predchodkyne, husté okenné mriežky mašrabíjí, pomáhali strážiť súkromie v orientálnych háremoch. V 16. storočí sa začalo zatienenie horizontálnymi drevenými prepážkami používať na juhu Európy - v Taliansku a južnom Francúzsku.

Odvtedy prešli žalúzie mnohými inováciami, od vynálezu naklápacích lamiel až po elektrické diaľkové ovládanie, a ich popularita stále rastie. Okrem vnútorných i vonkajších horizontálnych žalúzií sa objavili aj vertikálne alebo látkové plisse.

Ako vznikli žalúzie?

Pôvod slova žalúzia bude pochopiteľnejší pre tých, kto hovorí po francúzsky - áno, skutočne pochádza z výrazu Jalousie, čo znamená žiarlivosť. Žalúzie totiž boli, okrem toho, že chránili pred slnečným žiarením, ako stvorené pre žiarlivých manželov: ich ženy mohli skrz husté okenné mreže vyzerať z okien von, ale z ulice do okien bytov vidieť nebolo. Manželky, prípadne iné domáce tajnosti tak nemohol žiarlivým mužom nikto okukovať.

Historický vývoj žalúzií

Lamely pôvodných talianskych a francúzskych žalúzií boli pevné a nedali sa naklápať. Systém polohovateľných otočných lamiel si nechal až v roku 1812 patentovať francúzsky stolár Cochot. V polovici 19. storočia sa potom v Nemecku začali vyrábať žalúzie na rovnakom princípe, aký sa používa dodnes - s lamelami spojenými šnúrkami a páskami. Prvé žalúzie sa vyrábali z dreva, dnes sú profily prevažne z hliníka, prípadne bambusu alebo plastu; vertikálne žalúzie alebo plisse sú látkové.

Ovládanie žalúzií

Klasická retiazka? Tradičná a najbežnejšia, ale nie jediný spôsob ovládania žalúzií. Väčšinu vonkajších, ale aj niektoré typy interiérových horizontálnych žalúzií možno naklápať a sťahovať pomocou kľuky. Aj pri tienení si môžeme ušetriť námahu a využiť elektrickú energiu - stačí si vybrať niektorý z modelov umožňujúci ovládanie buď nástenným, alebo diaľkovým ovládačom. Plisse žalúzie polohujeme ľahko a intuitívne posúvaním horného a spodného madla.

Tip: solárne žalúzie

Najhorúcejšou novinkou v elektronickej tieniacej technike sú solárne žalúzie. Plne automatizovaná elektrická žalúzia ISOTRA Energy je poháňaná solárnou energiou. Prináša pohodlné bezdrôtové ovládanie s nulovou spotrebou elektriny z rozvodnej siete.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1060 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1060 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.