Hľadať
Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
47 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.

Nič vám nebráni zladiť ich s podlahami, nábytkom, textíliami alebo jednoducho použiť svoju obľúbenú farbu – dnešné vzorkovníky lamiel aj horných a spodných profilov sú naozaj pestré.

Náš tip: Nemusíte brať do úvahy len farbu okien, podláh alebo nábytku: skúste zvoliť farbu žalúzií v odtieni výmaľby stien.

Akú farbu žalúzií zvoliť?

Biela najlepšie odráža slnečné žiarenie, čím pomáha bojovať s prehrievaním interiéru. Na čisto bielej je ale vidieť každá škvrnka a tiež usadzujúci sa prach. Najpraktickejšou farbou s ohľadom na údržbu je strieborná, na ktorej nie je zaprášenie toľko poznať a pritom je dostatočne svetlá, aby v lete odrážala nevítané slnečné lúče.

Máte inú farbu okien vo vnútri a inú pri pohľade zvonku? Môže byť zložité vybrať odtieň lamiel tak, aby ladil ako s dekórom dreva, ktorý býva na strane fasády, tak s bielou farbou v interiéri. Skúste niektorý z týchto:

  • svetlo žltá
  • krémová
  • slonová kosť
  • strieborná
  • zlatá
  • dymová
  • dekor dreva (odtieň ladiaci k drevu použitému v interiéri)

Tmavé alebo svetlé žalúzie?

Svetlé žalúzie najlepšie odrážajú svetlo, a tak pomáhajú proti prehrievaniu miestností v teplých mesiacoch. Niekedy je ale našou prioritou čo najlepšie zatienenie. V takýchto prípadoch by sme mali prirodzenú tendenciu zvoliť čo najtmavší odtieň žalúzií – tmavšia farba ale spravidla nepomôže. Pokiaľ sú lamely dostatočne silné, ich farba na mieru zatienenia nemá vplyv.

Náš tip: Nezabudnite, že vnútorné žalúzie nikdy neposkytnú nepriepustné zatienenie – vždy bude do miestnosti prenikať svetlo okolo krajov lamiel a cez otvory vodiacich šnúrok. Ak trváte na skutočnej tme, zvoľte zatemňovacie rolety.

Tmavé odtiene žalúzií môžu pôsobiť elegantne, pri zatiahnutí ale väčšinu slnečných lúčov pohlcujú a v teplom ročnom období sa tak miestnosti zbytočne zahrievajú. Na tmavých lamelách je tiež vidieť každá smietka prachu a je náročnejšie udržať ich čistý vzhľad. Pokiaľ teda vyslovene netúžite zladiť žalúzie napríklad s tmavým nábytkom, odporúčame radšej sa tmavým farbám vyhnúť.

Najvhodnejšiu farbu a typ žalúzií, ktoré perfektne dotvoria práve váš interiér, si vyberte v ponuke horizontálnych žalúzií ISOTRA, ideálne priamo z fyzického vzorkovníka u niektorého z našich obchodných partnerov, nech máte istotu, že zvolený odtieň je presne ten pravý.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
47 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.
Svet Isotra
12. apríla 2024

Pôvod termínov roliet, žalúzií a pergol: Cesta slov k ich významu

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
47 prečítanie
Pôvod termínov roliet, žalúzií a pergol: Cesta slov k ich významu
21. februára sme si pripomenuli Medzinárodný deň materinského jazyka. ❤️ Viete, odkiaľ pochádzajú niektoré termíny, ktoré v oblasti tienenia bežne používame?