Hľadať
Sezónne témy
8. augusta 2023

Začína sa leto. Oslávte ho aj s trpaslíkmi

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
206 prečítanie
Začína sa leto. Oslávte ho aj s trpaslíkmi
Astronomické leto začína tento rok v stredu 21. júna. Letný slnovrat nastane presne o 16 hodine 58 minúte. Okrem toho ale svoj deň oslavujú aj záhradní trpaslíci. Máte doma nejakého?

Deň trpaslíkov

Začalo sa to ako recesia: v roku 1996 vznikol vo Francúzsku Front za oslobodenie záhradných trpaslíkov. Táto guerillová organizácia kradla trpaslíkov zo záhrad a odnášala ich do voľnej prírody, ktorú vyhlasovala za ich prirodzené prostredie. Postupne sa vo svojej činnosti umierňovali, v roku 2002 však ešte vyhlásili 21. jún za Medzinárodný deň záhradných trpaslíkov. Trpaslíci na prelome tisícročia budili a občas stále budia kontroverzie – niekomu prídu roztomilí, iní ich považujú za gýč. Medzinárodný deň trpaslíkov učí toleranciu k svojbytným prvkom v záhradnej architektúre. Ak ich tam chcete mať, trpaslíci skrátka do záhradky patria!

Ak máte svojho trpaslíka, alebo si ho k príležitosti ich medzinárodného dňa zaobstaráte, mali by ste sa mu náležite venovať. Premiestnite ho pod záhradnú pergolu, aby nestál na daždi, alebo ho ozdobte podľa svojej fantázie. Prizvite deti a užite si so záhradným trpaslíkom srandu.

Slnovrat alebo svätojánska noc?

Presný deň slnovratu sa pohybuje medzi 19. a 22. júnom, najčastejšie ale pripadá na 21., prípadne 20. júna. V českých krajinách sa ale obdobie slnovratu a začiatok leta oslavovalo hlavne svätojánskymi slávnosťami v predvečer sviatku svätého Jána. Ten sa oddávna oslavoval 24. júna, svätojánska noc bola teda z 23. na 24. júna.

Už z pohanských čias zostali tradície zapaľovania a tiež preskakovanie ohňov. Odpradávna sa v tomto období zbierali aj bylinky – traduje sa, že byliny nazbierané počas svätojánskej noci majú čarovnú moc a používali sa nielen na uzdravovanie, ale aj na veštenie budúcnosti. Konkrétne rastliny sa líšili kraj od kraja, vždy ich ale muselo byť devätoro a obvykle medzi nimi nechýbala „bylina svätého Jána“, teda ľubovník, materina dúška alebo palina.

O svätojánskej noci sa tiež otvárali poklady, hľadal sa povestný kúzelný kvet zlatého papradia, magickú moc mala svätojánska rosa aj kúpanie vo vode. Po svätom Jáne bylinky svoju silu pomaly strácali a rovnako tak sa už neodporúčala napríklad konzumovať rebarbora (dnes vieme, že koncom júna a v júli už v nej príliš stúpa množstvo nezdravých šťavelanov).

Svätojánske pranostiky:

  • Na svätého Jána otvára sa letu brána.
  • Do Jána Krstiteľa nechváľ jačmeňa.
  • Ak prší na Jána Krstiteľa, prší tri dni celé.
  • Ak je bez dažďa, bude pekne ešte.
  • Od svätého Jána Krstiteľa beží slnko už k zime a leto k horúčave.
  • Ak nekuká kukučka pred svätým Jánom, bude neúrodný rok.
  • Na svätého Jána noc nebýva žiadna.
  • Aké počasie o Jáne býva, také aj Michal (29. septembra) máva.
  • Na svätého Jána má byť lúka zhrabaná.
  • Svätý Ján otvára zime zasa dvere.
  • Čím skôr pred svätým Jánom hríby rastú, tým skôr pred Vianocami sneží.
Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
206 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
206 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!