Hľadať
Sezónne témy
24. augusta 2023

Nenechajte sa otráviť tropickými horúčavami

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
226 prečítanie
Nenechajte sa otráviť tropickými horúčavami
Keď sa povie trópy, väčšina z nás si predstaví predovšetkým veľké horúčavy. A vyzerá to, že aj tento rok bude u nás tropických dní cez leto viac, než by nám bolo príjemné.

Ako sa ochladiť

Nemáte náladu oslavovať trópy a jednoducho len chcete, aby vám nebolo také teplo? Riešení je niekoľko, a nemusí to znamenať iba využitie klimatizácie. V prvom rade je potrebné zabrániť prehrievaniu interiéru, a v tom vám môžu pomôcť vonkajšie žalúzie alebo rolety a dôsledné vetranie len v noci a skoro ráno. Ideálne hneď po prebudení vyvetrajte dom alebo byt cez naskrz pomocou prievanu, zatiahnite predokenné rolety alebo sklopte žalúzie a nechajte ich čo najviac stiahnuté, zvlášť na tej strane domu, kam sa práve opiera slnko. Ak potrebujete denné svetlo aj v miestnostiach, kam svieti slnko cez deň, zvážte zaobstaranie izolačných fólií odrážajúcich svetlo.

Nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín. Pohybujúci sa vzduch nám pripadá chladnejší, preto na ochladenie pomôže aj vetrák, či už stropný, stojací, stolný alebo aspoň ručný. Pre ešte väčšie subjektívne ochladenie umiestnite v blízkosti ventilátora namočený uterák, z ktorého sa tak bude odparovať vlhkosť.

Ak ste vonku, držte sa v tieni. Na záhrade pomôžu chladivý tieň udržiavať zaklápacie lamely bioklimatickej pergoly, prípadne markízy nad oknami a dverami vedúcimi na terasu. A nezostáva než dúfať, že po oslave Medzinárodného dňa trópov sa tropické počasie bude držať v rozumných medziach.

Trópy u nás doma

Roky u nás bývajú čím ďalej teplejšie, a tak pribúda aj možností na pestovanie tropických rastlín, ktoré sú odolné voči našim podmienkam a dokážu prežiť aj mierne zimy. Akými tropickými rastlinami je možné našu záhradu obohatiť?

  • Kana indická (Canna indica): Kana je efektná rastlina s nápadnými kvetmi aexotickými listami. Môže byť pestovaná vonku alebo vo veľkých kvetinových kvetináčoch.
  • Levanduľa francúzska (Lavandula stoechas): Levanduľa francúzska má vonné kvety a je obľúbená pre svoju schopnosť odolávať suchu.
  • Figovník (Ficus carica): Figovník môže byť pestovaný v Česku, pokiaľ je chránený pred mrazom. Rastie najlepšie na slnečných miestach a vyžaduje dobre odvodnenú pôdu.
  • Trpasličí banán (Musa basjoo): Trpasličí banán je odolnejšia odroda banánu. Rastie najlepšie na slnku a vyžaduje chránené miesto pred vetrom. Bohyška (Hosta spp.): Bohyška je trvalka, ktorá má dekoratívne listy a kvety. Je vhodná do tienistých zákutí záhrady.
  • Agáva (Agave spp.): Niektoré druhy agávy sú dostatočne odolné voči chladu. Agáva preferuje slnečné a suché miesta.
  • Lekno (Nymphaea spp.): Ak máte záhradné jazierko, môžete vysadiť tropické lekno. Táto rastlina má krásne kvety, ktoré kvitnú na hladine vody.

Je dôležité si uvedomiť, že aj keď niektoré tropické rastliny môžu byť odolné voči chladu, stále môžu potrebovať zvláštnu starostlivosť alebo ochranu v zimnom období. Pri výbere tropických rastlín je preto dôležité vybrať tie, ktoré sú vhodné pre váš pestovateľský priestor.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
226 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
226 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.