Hľadať
Sezónne témy
22. júna 2023

Deň pracoviska: šanca zlepšiť vzťahy, ale aj pracovné prostredie

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
280 prečítanie
Deň pracoviska: šanca zlepšiť vzťahy, ale aj pracovné prostredie
Čo oslavujete 30. apríla? Že len Bosorky? Nie je to jediná významná udalosť, ktorá sa viaže k tomuto dátumu: OSN v tento deň odporúča oslavovať Deň pracoviska a v jeho rámci zlepšovať vzťahy na pracovisku, nadväzovať priateľstvo a pracovať na osobnom rozvoji. Tentokrát ho priamo na pracovisku oslávi len malá časť z nás, pretože tento rok pripadá na nedeľu. Myšlienku na zlepšenie miesta, kde pracujeme, ale môžeme oživiť napríklad v piatok alebo v utorok po Sviatku práce.

Zdravé a ergonomické pracovisko

Predovšetkým pri sedavom zamestnaní, keď trávite väčšinu dňa kancelárskou prácou, je dobré myslieť na zdravie. Zaraďte do svojho dňa niekoľko rutín, ktoré vám pomôžu predchádzať zdravotným problémom. Práca pri počítači dá zabrať predovšetkým nášmu chrbtu. Dbajme na ergonómiu sedenia, t.j. správnu výšku stola aj stoličky a polohu nôh. Všetky kĺby, ktoré pri sedení ohýbame, by mali zvierať pokiaľ možno pravý uhol.

Nezabúdajme ani na rozprúdenie krvi, ktorým predchádzame opuchom a boľavým nohám. Aspoň raz za hodinu vstaňme od počítača a pretiahneme sa, napríklad v rámci prechádzky do kuchynky. V sede môžeme precvičovať aspoň ruky a členky.

Proti bolesti rúk pomáhajú ergonomické klávesnice a vertikálne myši, ktoré sú prirodzenejšie pre polohu rúk. Pri práci s myšou majte tiež opreté celé predlaktia o dosku stola.

Kvalitné osvetlenie a tienenie

Na prácu potrebujeme dobre vidieť, ale zároveň nebyť oslnení. Kvalitné osvetlenie je základ, rovnako dôležité je ale aj tienenie. Osvietený zamestnávateľ vybaví pracovisko všetkým potrebným a v tienení má široký výber. Obľúbené v kancelárskych budovách sú hlavne vonkajšie žalúzie, ktoré pomáhajú udržovať teplo vo vnútri budovy a v zime naopak bránia prehrievaniu, interiérové vertikálne žalúzie alebo screenové rolety. Všetky tieto typy tienenia si môžete zaobstarať aj do domácej pracovne, kde môžete využívať ich benefity rovnako ako v kancelárii.

Príjemné vzťahy s kolegami

Prineste do práce napríklad doma upečenú buchtu, chlebíčky alebo bonboniéru. Kolegov určite poteší, že na nich myslíte, a môžete sa v rámci osláv Dňa pracoviska príjemne porozprávať v kuchynke. Budúci rok môžete navrhnúť personálnemu oddeleniu, či nechce nejakú malú oslavu usporiadať oficiálne. Na pracovisku trávime tretinu dňa, takže by sme tam mali byť spokojní.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
280 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
280 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!