Hľadať
Urob si sám
6. júna 2023

Životné zmeny: Ako prispôsobiť dom alebo byt pre seniorov

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
380 prečítanie
Životné zmeny: Ako prispôsobiť dom alebo byt pre seniorov
Či už ste sa sami posunuli do ďalšej životnej fázy, alebo si domov sťahujete starnúcich rodičov, byt pre seniorov potrebuje úpravy. Kde sú najakútnejšie a ako na nich?

Ergonómia a bezbariérovosť

Bývanie pre seniorov by malo byť čo najviac bezbariérové. Aj jeden alebo dva schody môžu starnúcim obyvateľom komplikovať život a sprchovací kút je vhodnejší ako vaňa. Zvážte všetky potrebné stavebné úpravy skôr, ako sa senior nasťahuje. Okrem schodov a prípadných stavebných úprav kúpeľne si overte, že sú napríklad všetky dverné otvory dostatočne široké, aby nimi prešiel vozík alebo chodúľka.

Je nevyhnutné prispôsobiť aj nábytok a predovšetkým množstvo nábytku. Seniorský byt potrebuje čo najvzdušnejší priestor pre ľahký pohyb s palicou alebo s chodúľkou. V izbách zastavaných nábytkom dochádza k zbytočným zraneniam. Aj pri sedacom nábytku by sme mali strážiť jeho vhodnosť pre seniorov – malo by sa z neho dobre vstávať, takže sú vhodnejšie vyššie a nie príliš mäkké kreslá alebo gauče. Úložné priestory by potom nemali byť ani príliš vysoko, ani pri zemi – oboje je nebezpečné. Vhodná výška je zhruba od výšky kolien do výšky očí.

Prispôsobenie kúpeľne a kuchyne

Na WC aj v kúpeľni by sme mali dbať na dostatok držadiel, ktoré pomáhajú udržať rovnováhu pri zdvíhaní, sadaní a osobnej hygiene. Toaletná misa je vhodnejšia vyššia, prípadne so zvyšujúcim nástavcom.

V kuchyni zvážte zníženie pracovnej plochy, napríklad len v jednej časti, aby pri nej bolo možné pracovať v sede. Kuchynské skrinky by mali byť nižšie a dobre dostupné, myslite aj na dobré osvetlenie a vybavte kuchyňu povrchy s jednoduchou údržbou.

Pohodlie a súkromie

Nepodceňte ani tienenie. Starí ľudia spia obvykle menej, to ale neznamená, že ich organizmus spánok nepotrebuje. Naopak, spánok je slabší a ľahko narušiteľný. Kvalitnému spánku pomôžete dôkladným zatemnením, najlepšie pomocou predokenných roliet. Zvoľte jednoduché a pohodlné ovládanie pomocou diaľkového ovládača alebo nástenných vypínačov s nezávislým napájaním.

Pri vnútornom tienení nahraďte záclony plisse žalúziami alebo vnútornými roletami s priesvitnou látkou, napríklad druh deň a noc. Rolety Nemo sa dajú inštalovať buď pomocou bočných konzol, alebo na okenné krídlo bez vŕtania.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
380 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
380 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.