Hľadať
Svet Isotra
18. júna 2023

Strešné systémy pre dokonalé zatienenie nielen podkrovných priestorov

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
288 prečítanie
Strešné systémy pre dokonalé zatienenie nielen podkrovných priestorov
Najčastejším priestorom na zatienenie podkrovných priestorov je bezpochyby strešné okno. S pokročilou architektúrou a možnosťami dnešnej modernej doby môže byť však viac príležitostí ako a čo tieniť. Naproti tomu najtypickejším prvkom tieniacej techniky pre strešné tienenie je určite interiérová strešná roleta. Môže to byť však aj interiérová horizontálna žalúzia alebo skladaná látková žalúzia plisé. Z exteriérových produktov je to potom určite strešná screenová roleta.

Interiérové strešné systémy tienenia

Najobľúbenejšia interiérová strešná roleta

Kvalitné prevedenie rolety R-LITE s hliníkovými vodiacimi lištami zaisťuje v kombinácii s vhodne zvolenou látkou plynulú reguláciu svetla a tepla. Na výber sú látky vzorované či jednofarebné, s plne zatemňujúcim účinkom alebo látky čiastočne prepúšťajúce svetlo a tiež látky s pestrými motívmi do strešných okien detských izieb, ktoré potešia našich najmenších. Niektoré typy látok majú špeciálnu nehorľavú úpravu, ktorú zaisťuje jedna z nemeckých, francúzskych alebo britských noriem.

Ovládanie je manuálne vyťahovaním a sťahovaním rolety pomocou uchopenia dolného profilu. Na ovládanie rolety na vyššie umiestnených oknách slúži teleskopická ovládacia tyč s hákom alebo s kĺbom a hákom o veľkosti 50-200 cm. Umiestniť je možné roletu iba do okenného krídla strešného okna z interiéru. Uhol sklonu strechy nesmie byť menší ako 30° a väčší ako 90°.

Horizontálnu strešnú žalúziu len tak niekto nemá

Strešná interiérová horizontálna žalúzia V-LITE je určená pre všetky typy strešných okien. Horný, dolný profil vrátane vodiacich líšt je vyrobený z eloxovaného hliníka alebo v bielej farbe. Je možné zvoliť lamelu o hrúbke 0,21 mm a šírke 25 mm. Pre lamely existuje široká farebná škála vrátane imitácie dreva, metalických, dymových, trblietavých, matných odtieňov, lamely môžu byť taktiež perforované, pruhované alebo mať z každej strany inú farbu. Rebríček, šnúrka a pásik sa potom ladia do zvolenej farby lamely.

Podľa polohy okna, v ktorom je žalúzia umiestnená, si môžete vybrať medzi dvoma spôsobmi ovládania. Žalúziu vyťahujeme a sťahujeme manuálne uchopením dolného profilu a naklápame kolieskom umiestneným na hornom profile alebo jazdcom umiestneným nižšie na vodiacej lište. Na ovládanie žalúzie na vyššie položených oknách slúži teleskopická tyč pevná alebo teleskopická.

Skladaná látková strešná žalúzia plisé

Elegantným riešením pre zatienenie strešných okien je interiérová skladaná látková žalúzia plissé, ktorá je v prevedení s bočnými vodiacimi lištami pre klasické strešné okná, ale taktiež existuje stropné plisé pre obdĺžnikové okná a pre okná atypických tvarov s rôznym uhlom sklonu. Tieto stropné plisé sú určené predovšetkým na zatienenie väčších okien zimných záhrad z vnútornej strany, kedy sa tieni každé okenné krídlo zvlášť.

Na výber je zo širokého portfólia látok, vrátane látok úplne zatemňujúcich alebo naopak typ „záclonka“, ale aj látky typu HoneyComb, čo je dvojitá látka pripomínajúca svojím tvarom včelie plásty. Podľa typu plisé je možné zvoliť až dve látky do jednej žalúzie, ktoré je možné rôzne sťahovať a vyťahovať a striedať tak dva dizajny. Je možná montáž do zasklievacích líšt. Ovládanie je manuálne pomocou držadla, ktorým sa plisé sťahuje a vyťahuje. Aj k tomuto výrobku sa bežne ponúka ovládacia tyč. Rozmery sa líšia podľa konkrétneho typu plisé a sú vždy špecifikované výrobcom v technických podkladoch.

Exteriérové strešné systémy tienenia

Strešná screenová roleta SKY

Predstavuje moderný variant exteriérového zatienenia pre strešné okná. V lete ochráni podkrovie pred prehrievaním, v zime zabráni úniku tepla. Navyše chráni okno pred poškodením poveternostnými vplyvmi, tlmí vonkajší hluk z dažďa a zaistí dostatočné súkromie v podkroví.

Vďaka svojmu nezameniteľnému vzhľadu sa stáva neoddeliteľnou súčasťou modernej architektúry a významným dizajnovým prvkom. Screenová látka je zložená zo sklených vlákien potiahnutých vrstvou PVC, čím je zaistená jej vysoká odolnosť proti pôsobeniu vonkajších vplyvov ako je vietor, zmena teploty alebo vlhkosti. Správnou voľbou tkaniny získate vynikajúcu kontrolu nad svetlom a súčasne zostanete vo vizuálnom kontakte s vonkajším okolím. Stiahnutím rolety nie sú nijako obmedzené funkcie okna.

Screenová strešná roleta ISOTRA SCREEN SKY sa upevňuje priskrutkovaním boxu rolety do oplechovania horného rámu strešného okna. Ovládanie je manuálne a slúži na vyťahovanie a sťahovanie rolety. Krycí profil je možné lakovať do rôznych RAL odtieňov a zladiť tak roletu so strechou.

Či už sa zákazník rozhodne pre ktorékoľvek strešné tienenie, má na výber z viacerých výrobkov a ich variantov. Rozhodovať sa môže aj zo širokej škály farieb pre profily a vodiace lišty, z mnohých typov pätiek aj lamiel. Výrobky zohľadňujú predovšetkým jeho bezpečnosť a komfort. Prispievajú aj k modernej a estetickej stránke celého pohľadu na bytový dizajn.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
288 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
288 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.