Hľadať
Sezónne témy
12. júla 2022

Ako chrániť zrak?

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
928 prečítanie
Ako chrániť zrak?
Náš zrak je jednou z najcennejších vecí, ktorú máme. Ako sa o neho starať, aby nám vydržal v čo najlepšom stave až do vysokého veku?

Jedzte mrkvu

...ale nielen to! Mrkva pomáha v prevencii proti degradácii zraku vďaka obsahu beta karoténu a rodopsinu. Ten uľahčuje videnie v šere, beta karotén zasa vyživuje očnú sietnicu. Dioptrických chýb vás pochopiteľne mrkva ani iná zelenina nezbaví, pestrá strava ale jednak dodáva telu stavebné kamene pre zdravé oči, jednak je prevenciou cukrovky druhého typu. A práve cukrovka môže zapríčiniť zhoršenie zraku, či už v podobe rozmazaného videnia, bodiek v zornom poli alebo nepríjemných „lietajúcich mušiek“. Tiež fajčenie vedie k zhoršeniu videnia, predovšetkým ide o poškodenie zrakového nervu alebo zvýšené riziko šedého zákalu.

Choďte k očiarovi a vyhýbajte sa úrazom

Zhruba do štyridsiatich až štyridsať piatich rokov by ste mali navštíviť očného lekára raz za tri až štyri roky. Neskôr je vhodné si oči nechať skontrolovať častejšie, pokiaľ samozrejme už nenosíte okuliare alebo kontaktné šošovky. V takom prípade si vás váš oftalmológ obvykle stráži a pozýva podľa potreby.

Niektoré činnosti nesú zvýšené riziko úrazu oka. Ide napríklad o zváranie, mechanické obrábanie, pri ktorom odletujú špony, alebo zaobchádzanie s chemikáliami. Takýmto činnostiam sa buď vyhýbajte, alebo ich vykonávajte v čo najbezpečnejších podmienkach a používajte ochranné okuliare alebo inú ochranu zraku.

Unavené a namáhané oči

Oči trpia tiež zlou kvalitou vzduchu alebo monotónnou činnosťou, pri ktorej pozeráme dlhú dobu na rovnaké miesto. Typicky ide o prácu pri počítači. Pokiaľ máte také zamestnanie, nezabúdajte si robiť prestávky a uplatňujte pravidlo 20-20-20: každých 20 minút odtrhnite oči od obrazovky a zaostrite na vzdialenejší objekt (20 stôp, teda zhruba 6 metrov – napríklad niečo na protiľahlej stene miestnosti) po dobu 20 sekúnd .

Proti príliš suchému vzduchu pomáha časté vetranie a žmurkanie, používanie čističky vzduchu, prípadne umelých sĺz. Tiež sa uistite, že máte okuliare alebo šošovky so správnym počtom dioptrií – príliš namáhané oči sa predtým unavia.

Ach, to slniečko…

Zraku neprospieva pološero, kedy musíme na čítanie alebo na prácu neustále žmúriť a zaostrovať. Príliš veľa slnečného svitu je ale tiež škodlivé. Rozhodne sa nesmieme bez špeciálnych pomôcok pozerať priamo do Slnka: už niekoľko sekúnd priameho pozorovania môže vaše oči nenávratne poškodiť. Vonku noste kvalitné okuliare s UV filtrom, prípadne klobúk alebo čiapku so širokou krempou.

Svietia vám neodbytné lúče priamo do okien? Využite niektorý z typov vnútorného tienenia, ktorý slnečné svetlo rozptyľuje. Elegantné plisse, originálne japonské steny, prípadne interiérové ​​rolety alebo vertikálne žalúzie vám umožnia mať doma dostatok svetla na bežné činnosti a pritom chrániť zrak pred poškodením.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
928 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
928 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.