Hľadať
Dom a záhrada

Špaletové, guľaté či asymetrické: ako zatieniť netradičné okná?

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
1570 prečítanie
Špaletové, guľaté či asymetrické: ako zatieniť netradičné okná?
Bývate v starom dome s kastlovými oknami alebo v originálnej stavbe s oválnymi, lomenými či trojuholníkovými okienkami, ktorá potrebujú zacloniť pred slnkom? Zistite, aké existujú riešenia pre atypické okná.

Tienenie pre kastlové alebo špaletové okná

Špaletové, alebo kastlové? Pri oboch týchto tradičných typov okien je okenný otvor osadený dvoma samostatne otvárateľnými oknami: vnútorným a vonkajším. Oba druhy pritom nie sú zameniteľné: vonkajšie špaletové okná sa vždy otvárajú smerom von. Vďaka tomu vzniká medzi oknami priestor pre kvety alebo iné dekorácie, nevýhodou je nutnosť dôkladného zabezpečenia vonkajších krídel proti rozbitiu. Vonkajšie i vnútorné krídla kastlových okien sa zvyčajne otvárajú smerom dovnútra, tiež priestor medzi nimi býva užší.

Špaletové či kastlové okná kupujeme obvykle do historických budov alebo tam, kde chceme navodiť tradičný, historizujúci dojem. Z technických dôvodov sa do nich nedávajú interiérové ​​žalúzie ovládané retiazkou, ostatne príliš sa k týmto oknám nehodia ani esteticky. Ak predsa len preferujete horizontálne žalúzie, zvoľte také, ktoré majú možnosť ovládania šnúrkou a tiahlom, ako napríklad model System 25. Asi najštýlovejším spôsobom, ako zatieniť dvojkrídlové okná, sú interiérové ​​rolety - tie môžete v prípade špaletových okien schovať aj medzi okná. V prípade, že to pamiatkový dohľad dovolí, je možné pre dôkladné zatienenie pred špaletové okná inštalovať aj vonkajšie rolety.

Atypické okná vyriešia vertikálne žalúzie alebo plisse

Potrebujete zatieniť trojuholníkové, guľaté alebo iné neštandardné okno? Na interiérové ​​rolety rovno zabudnite: navíjací mechanizmus musí byť v horizontálnej polohe a šírka látky je logicky vždy rovnaká. Horizontálne žalúzie už ale nainštalujete aj do okien netradičných tvarov - modely Isolite a Isolite Plus majú v ponuke aj atypické riešenia pre lomené a šikmé okná. Ideálnym riešením i do trojuholníkových alebo inak nesúmerných okien je "harmonika" plisse, prípadne vertikálne žalúzie s šikmou koľajničkou a rôzne dlhými lamelami.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1570 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1570 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.